Gode råd
På denne side kan du få gode råd om at være i praktik i udlandet og skulle være en del af en ny kultur, et nyt sprog og et andet arbejdsmiljø.
Om kulturchok
Kulturchok lyder måske lidt voldsomt, men det gælder for alle mennesker, der flytter til et andet land, at de - uanset hvor meget de før har rejst, og uanset hvor nært/fjernt det andet land ligger - så vil mennesker, der flytter over landegrænser opleve kulturchok i større eller mindre grad.
Når du skal have en hverdag op at køre i et andet land, vil du opleve en masse udfordringer – både gode og svære, som alle kan påvirke dit humør, overskud og velbefindende under din praktik i udlandet. Uanset om du skal i praktik tæt på eller langt fra Danmark, så vil der være mange små kulturelle forskelle i forhold til fx bolig, mad, transport, relationer. Det er derfor en god ide at bruge lidt tid, inden du rejser af sted, på at reflektere over dine forventninger til opholdet, dine fordomme om dit værtsland, dine egne behov, ønsker og begrænsninger ift. både faglige udfordringer og mellemmenneskelige forhold.
God mental og følelsesmæssig forberedelse er med til både at mindske forekomsten af problemer og ubehageligheder og til at hjælpe dig med at løse de konflikter og problemsituationer, som du ikke kan undgå.
Du skal forberede dig på at opleve følgende:
- En anderledes arbejdskultur.
- En anderledes hverdagskultur.
- Et nyt ”hjem”, som måske føles lidt ensomt i begyndelsen.
- Et anderledes klima.
- Et andet sprog.
- Anderledes mad, transport, bolig, lovgivning m.m.
Du vil skulle:
- Bruge energi på at omstille dig til din nye hverdag.
- Være opmærksom på et andet samfunds anderledes måde at organisere sig og være sammen på.
- Tage hensyn til og vise respekt over for forhold/lovgivning/traditioner, som måske ikke stemmer overens med dine overbevisninger.
- Tilpasse dig dit værtslands lokale regler og retningslinjer – du er gæsten!
- Forberede dig på, at du også vil opleve en form for kulturchok, når du vender hjem igen.
Om nødssituationer/krisehåndtering
Forhåbentligt bliver det ikke relevant, men det er en god ide at være forberedt på eventuelle krisesituationer, inden de opstår. Derfor har vi samlet et par gode råd nedenfor:
Før du tager af sted:
- Registrer dig på danskerlisten.um.dk og tjek UM´s rejsevejledning for dit værtsland og omkringliggende lande.
- Tal med venner/familie om, hvad du skal gøre, hvis der sker noget, mens du er i udlandet – fx et terrorangreb eller en naturkatastrofe. Bare det at have talt det igennem på forhånd kan gøre det lidt nemmere at agere i en kaotisk situation.
Når du ankommer til dit værtsland:
- Tal med sikkerhedsrepræsentanter på dit praktiksted om deres procedurer og anbefalinger.
- Få indkodet værtslandets/-regionens/-byens telefonnummer til nødstilfælde på din mobil.
- Noter dig nærmeste politistation og hospital ift. både bolig og arbejdsplads.
Hvis ulykken skulle ske:
- Opsøg altid lokale myndigheder som det første; politi, brandfolk, lægehjælp og lign. alt efter situationen.
- Tag kontakt til dit praktiksted for råd og hjælp.
- I tilfælde, hvor du ikke får tilstrækkelig hjælp i dit værtsland, er du altid velkommen til at tage kontakt til DTU. Du kan enten kontakte en ansat i DTU´s Study Abroad team eller Studievejledningen.
Sådan får du det bedste udlandsophold
- Forbered dig ved at læse om dit værtsland, din værtsby og evt. dit praktiksted.
God forberedelse kan mindske oplevelsen af kulturchok, det kan skabe et bedre udgangspunkt for at vælge bolig, give følelse af sikkerhed/tryghed og hjælpe til, at du opdager spændende muligheder for oplevelser, som du ellers ikke ville have bemærket.
- Vær åben! Vi bliver alle pressede over at skulle prøve nye ting hele dagen hver dag, og de fleste reagerer på pres/stress ved at lukke ned eller vende sig imod alt det nye. Når du oplever noget nyt for 10. gang på en dag – og særligt noget, som ikke lige giver umiddelbar mening for dig, så prøv - i stedet for at blive irriteret - at sige til dig selv: Interessant kulturel forskel! I langt de fleste tilfælde hjælper det nemlig ikke at blive irriteret eller aggressiv, når man er stresset. Det virker helt modsat, og det kan skubbe mennesker omkring dig væk, hvis du hele tiden brokker dig over eller kritiserer lokale forhold i dit nye værtssamfund. Du får selv en væsentligt bedre oplevelse under din praktik i udlandet, hvis du generelt forholder dig nysgerrigt, åbent, respektfuldt og imødekommende!
- Tag initiativ i sociale sammenhænge. De fleste folk kan godt lide at møde nye mennesker og vil gerne velkomme flere venner i deres sociale kreds – men det er langt fra alle, der aktivt opsøger nye bekendtskaber, når de først er etablerede i en hverdag. Eftersom du er den nye i både værtsland og på arbejdsplads, så vil det i mange situationer være op til dig at være den opsøgende part, når du skal skabe sociale relationer under din praktik i udlandet. Du kan gøre det nemmere ved at opsøge grupper, hvor du ved, at der allerede er et interessefællesskab, som fx ved at melde dig ind i en sportsklub eller fritidsforening.
- Stol på dig selv og din beslutning om at tage i praktik i udlandet. De fleste får kolde fødder, lige inden de skal til udlandet alene i en længere periode – eller de får lyst til at tage hjem inden for den første måned, når det føles ensomt, og det er svært at vende sig til nye vaner. HOLD UD! DU har valgt at søge til udlandet af en grund. Du er klar til nye udfordringer – og du skal nok komme igennem det svære, der altid følger med.
- Ræk ud og bed om hjælp, når du har brug for det. Der er ingen skam i at have brug for hjælp – det har alle mennesker en gang imellem. Gå til dine kontaktpersoner på dit praktiksted, ring og tal med venner eller familie hjemme, tag hjem på weekend (hvis du er i praktik i udlandet tæt på Danmark) eller kontakt din DTU praktikkoordinator, DTU's Internationale Studievejledning eller Studievejledningen. Der er mange, der gerne vil hjælpe dig, når du har brug for det.