Alt det praktiske
DTU kan kun vejlede om helt generelle overvejelser om de praktiske ting i forbindelse med et praktikophold i udlandet. De fleste praktiske hensyn som bolig og visum vil dit praktiksted hjælpe dig med.
Praktikaftalen - kontrakten mellem dig og dit praktiksted i udlandet
Praktikken skal altid godkendes af DTU. Det er dit eget ansvar, at din praktikaftale er godkendt og underskrevet af din praktikkoordinator eller studieleder, før du forpligter dig til praktikken i udlandet og før udrejse.Bolig
Dit praktiksted vil ofte vejlede dig i forhold til at finde bolig under dit praktikophold. Hvis dette ikke er tilfældet, kan IAESTE nogle gange give gode råd.
Tal evt. med medstuderende på DTU, som kommer fra dit praktiksteds værtsland. De kender boligmarkedet og kan give tips til relevante hjemmesider etc.
Inden du forpligter dig til en bolig, bør du f.eks. overveje, om du ønsker at bo tæt på praktikstedet og/eller tæt på centrum, og hvor stor en andel af dit rådighedsbeløb du er villig til at bruge på bolig.
Visum
Dit praktiksted bør altid hjælpe dig i forbindelse med ansøgning om visum/arbejds- og opholdstilladelse. Du kan også kontakte dit praktiksteds værtslands ambassade eller lignende repræsentation i Danmark ved spørgsmål til regler og ansøgningsprocedure for visum/arbejds- og opholdstilladelse.
Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, som gør det svære at få visum/arbejds- og opholdstilladelse så som kroniske sygdomme, plettet straffeattest eller statsborgerskab.
Forsikring
Det er meget vigtigt, at du er opmærksom på dine forsikringsforhold og har den tilstrækkelige dækning, når du er i praktik i udlandet. DTU kan ikke anbefale, hvilken forsikring du skal tegne.
Styrelsen for Forskning og Uddannelse har i forbindelse med forsikringskrav for praktikophold i udlandet udformet en oversigt over anbefalede dækningsniveauer i form af en standardklausul.
Standardklausulen skal som minimum dække følgende områder:
Ulykkesforsikring
- Arbejdsskadeforsikring
- Tab af erhvervsevne.
- Udgifter til sygebehandling, optræning og hjælpemidler m.m., varigt mén (invaliditet).
- Overgangsbeløb ved dødsfald, tab af forsørger og erstatning til efterladte.
- Heltidsulykkesforsikring
- Dækning op til 1 mio. kr.
- Dødsfaldserstatning.
- Invaliditetserstatning.
- Tandbehandling.
Ansvarsforsikring
- Erhvervsansvarsforsikring med dækning op til 8 mio. kr. ved personskade og 2 mio. kr. tingskade.
- Privatansvarsforsikring med dækning op til 5 mio. kr. ved personskade og 2 mio. kr. ved tingskade.
Tilvalgsdækning (krigsområder m.m.)
Der er mulighed for at vælge en tilvalgsforsikring, der øger beløbene ved udsendelse til særligt farlige områder.
Styrelsen for Forskning og Uddannelse skriver følgende:
"Når du skal på praktikophold i Europa, skal du huske at bestille "The European Health Insurance Card" (det blå EU-sygesikringskort). Det blå sygesikringskort er gratis og kan bestilles på www.huskdetblaa.dk. På hjemmesiden kan du læse mere om de konkrete regler og dækninger i det land, du rejser til.
Vær opmærksom på, at det blå sygesikringskort ikke dækker i alle situationer. Derfor anbefaler vi, at du tegner en rejse-og sygeforsikring, der blandt andet dækker hjemtransport og ulykke.
Ved praktikophold i udlandet skal du være særlig opmærksom på, at du også skal være dækket af en ulykkes - og ansvarsforsikring. Ulykkesforsikringen dækker, hvis du selv kommer til skade, ansvarforsikringen dækker, hvis du forvolder skade på en anden person eller ting, der tilhører andre.
Ofte har virksomheden selv en ulykke - og ansvarsforsikring, og vi anbefaler, at du beder virksomheden om at blive omfattet af denne. Husk, at praktikvirksomheden skal dokumentere dette ved at bekræfte dækningen i afsnit C i din Erasmus+ Learning Agreement sammen med en underskrift".