Legater

Ansøg
Hvis du har lyst til at bruge lidt tid og energi på at søge legater, så er der mange muligheder derude. Hver fond har deres egne krav og procedure.

Vi ved, at der ligger meget arbejde i at søge legater. For at hjælpe til processen har DTU indgået i samarbejde med relevante fonde, der understøtter studieophold i udlandet. Aktive ansøgningsrunder for disse fonde vil være synlige på Beyond Borders under 'Grant Applications'.

Du kan også tilmelde dig legatlisten på DTU-Inside for at modtage meddelelser og se opslag for kommende legater.

Du kan søge legater på baggrund af dit nomineringsbrev og eftersende dit optagelsesbrev, når du har modtaget det.

Held og lykke med dine ansøgninger!

FAQ

Vi anbefaler at du læser svarene på disse ofte stillede spørgsmål, før du laver din ansøgning i Beyond Borders.

Hvis du ikke har modtaget et svar på din ansøgning, så betyder det ikke nødvendigvis at ansøgningen er blevet afvist. De fleste fonde mødes ikke regelmæssigt, og det kan derfor tage lang tid, før at du modtager et svar på din ansøgning.
Hvis du overskredet en deadline, så kan du kontakte os på studielegater@adm.dtu.dk, for at undersøge hvorvidt det er muligt at udskyde den originale deadline. En ansøgning, der ikke har udfyldt alle ”Actions” inden fristen, vil ikke blive taget i betragtning, når fonden påbegynder sin vurdering.
Der kan gå op til en måned efter at du har underskrevet og indsendt en ”grant agreement”, før at pengene bliver udbetalt.
Ja, du kan stadig ansøge. Fonden har jo sat sine krav af en årsag, så hvis du ikke lever op til dem, skal du nok ikke forvente at modtage støtte.
Hvis din årsopgørelse ikke afspejler din nuværende økonomiske situation, skal du kontakte din bank og bede dem udlevere et underskrevet brev med oversigt over dine samlede aktiver (Dvs. saldo, investeringer, lån og obligationer osv.)
Et afslag betyder ikke, at din ansøgning ikke var god nok. Selvom din ansøgning og situation passer perfekt til fondens krav, er konkurrencen om legater benhård, og der kan bare have været andre ansøgere, som stod lidt bedre til at modtage legatet.

Gode råd

Udover din SU er der gode muligheder for at hente penge til dit udlandsophold via legater fra private fonde. Nedenfor finder du fem gode råd til legatskrivningen.

Mange legater har kun ansøgningsfrist en eller to gange om året, så derfor er det en rigtig god idé at orientere dig om legater minimum et halvt år inden dit planlagte udlandsophold.
Du er med garanti ikke den eneste ansøger, så derfor skal du ikke kede din læser med uklart sprog og knudrede formuleringer. Vær i stedet klar i mælet, fortæl hvad du søger om penge til og hvorfor.
Det kan lyde indlysende, men er en gængs fejl i mange ansøgninger. Stavefejl giver indtryk af, at du er sjusket og måske ikke så kompetent en ansøger. Få derfor din nabo eller kæreste til at læse ansøgningen igennem, inden du sender den af sted.

Læs grundigt op på, hvad ansøgningsprocessen indebærer. Hvis du skal udfylde et skema online, skal du typisk uploade diverse bilag såsom budget, anbefalinger og forhåndsgodkendelser.

Hvis du ansøger i Beyond Borders, læs kravene til hver enkelt ”action” omhyggeligt, før du indsender dokumenter.

Jo flere du søger, des større er chancen for at få gevinst. Du kan sagtens genbruge strukturen i dine ansøgninger, hvis bare du husker lidt simpel tilretning.
Det er forståeligt, hvis du genbruger elementer fra en tidligere ansøgning, når du søger et nyt legat, men lad vær med bare at kopiere din ansøgning. Hvis du ikke tilpasser din ansøgning, så den passer til den enkelte fonds krav, vil din ansøgning være dårligere stillet. Fonden prioriterer ansøgninger, der er tilpasset til deres krav.

Model for legatansøgning

Når du søger legat, skal du ofte kunne vedlægge et budget over dine forventede udgifter i forbindelse med dit udlandsophold.

Nedenfor kan du se et eksempel på en budgetmodel - dette er kun vejledende. Du må selv sætte beløb på, alt afhængig af hvor du skal hen og hvor lang tid. En god hjælp kan være at at læse hjemvendte studerendes rejserapporter.

Emne  Oplys følgende 
Selve rejsen Hvad koster flybilletten?
Forsikring  Dækker din nuværende rejseforsikring eller skal du supplere? 
Bolig Du kan finde oplysninger om, hvor stor boligudgiften typisk vil være i rejserapporterne. 
Kost Regn evt. med dit danske madbudget. 
Bøger Hvad du ville bruge på bøger på DTU. Du bør ikke lade budgettet indeholde udgift til en ny bærbar, selvom du har brug for en ny. 
Transport fra bolig til universitet Hvis du ikke bor på campus. 
Evt. vaccinationer, indrejsepapirer eller sprogtests Nogle lande kræver særlige vaccinationer og andre universiteter skal måske bruge en sprogtest. 
Indtægter Du skal ofte oplyse dine forventede indtægter fra f.eks. andre legater og SU. Mange fonde ønsker også at se din årsopgørelse fra det seneste skatteår.